Archief

Hieronder kunnen jullie enkele van onze projecten vinden die we in de loop van de voorbije jaren mochten realiseren

2019 – Therapeutische context – “Dier en Plant”

In het kort
* Tijdens onze (psycho)therapeutische sessies werken we in de groepspraktijk met assistentie van dieren. We doen dit binnen de leefomgeving van het dier namelijk de natuur. Met pijn in het hart zien we dat er rondom ons elk jaar meer en meer bomen en planten verdwijnen door toedoen van de mens. Een 5-tal jaar geleden zaten we nog verdoken in het groen, ver weg van al de verkeersdrukte. Intussen dringen de geluiden van de ring alsmaar meer door tot op onze weides.
* Daarom werken we samen met het “Spaarvarken” aan een groene eetbare muur met bomen en planten.
* In 2019 startte we met de aanplant van een boomlaag met enkele uiensoepbomen, lindebomen, erwtenbomen en (krul)wilgen. Deze werden gecombineerd met meerjarige planten zoals aardperen en rankspinazie en diverse eetbare kruiden.
Betrokken BIAAT-leden – Lieve M.
Locatie – Zutendaal
Tijdstip – start juni 2019 – tot heden

2019 – Buurtproject “Zoem”

Wil je beleven hoe het is om een Zoemmetje in huis te hebben….? Bekijk dan zeker dit video-fragment

In het kort
* In juni 2019 trippelde Zoem, de meerkoet het leven van Liesbeth G. binnen. Tijdens het project dat 2 maanden en 11 dagen duurde groeide Zoem op van een piepklein kuiken tot een weerbare vogel met veel probleemoplossende vaardigheden. Zo leerde Zoem zelf voedsel zoeken, zwemmen, duiken en uiteraard eigen initiatief nemen, een leerproces dat hij deelde met de leerlingen van de basisschool.
* Op 19 augustus 2019 besliste Zoem dat het tijd werd om de wijde wereld in te trekken. Ons rest enkel Zoem veel succes in zijn nieuwe leven te wensen!
* Het “Spaarvarken” organiseerde samen met Liesbeth G. een interactieve blog – “Zoem” waarop klasgenootjes, vrienden en sympathisanten de groei van Zoem op de voet konden volgen.
Locatie – Brugge
Betrokken dier(en) – Zoem, de meerkoet
Betrokken BIAAT-leden – Liesbeth G. & Lieve M.
Tijdstip – 6 juni tot 17 augustus 2019

2019 – Atelier – Experimenteren met “Raam en magneetpuzzels”

In het kort
* Voor onze sessies maken we vaak gebruik van methodieken om cliënten op een actieve manier kennis te laten maken met het gedrag en de lichaamstaal van onze dieren.
* Methodieken voor “Interventies met assistentie van dieren” zijn echter niet courant in de handel te vinden en zeker niet altijd afgestemd op onze dieren. Vandaar dat wij beroep doen op
1. een creatief team van docenten en studenten van het BIAAT om onze methodieken te helpen ontwikkelen
2. een eigen atelier onder leiding van Carlos om de methodieken te realiseren
3. een testteam van docenten en studenten van het BIAAT om onze methodieken te testen in de praktijk
In 2019 gingen we –dankzij het Spaarvarken– aan de slag met diverse raam- en magneetpuzzels. We hopen onze resultaten voor te kunnen stellen in 2020
Locatie – diverse praktijken in Vlaanderen
Betrokken BIAAT-leden – Liesbeth G., Inneke, Sanne, Stephanie, Katrien, Lieve M. & Carlos
Tijdstip – 2019

2018/2019 – Buurtproject – “Kneusje”

In het kort
* In het voorjaar van 2018 dook Kneusje plots op tijdens een wandeling. Als mini-gaaitje zat hij verdoken achter een fiets te wachten op iets of iemand die hem kwam helpen.
* Tijdens het jaar dat daarop volgde groeide kneusje van een kwetsbaar vogeltje uit tot een weerbare gaai die de buurt dichter bijeenbracht.
* In februari 2019 besliste Kneusje echter om te verhuizen naar een park een paar straten verder. Hij kwam in het begin nog wel eens op bezoek, maar langzaam aan verkoos hij zijn vogel-vriendinnetje boven zijn mensen-vrienden. Het ga je goed Kneusje
* Het “Spaarvarken” steunde dit project met een interactieve blog – “Kneusje” waarop buren, vrienden en sympathisanten de groei van Kneusje en wat hij allemaal leert om weerbaar in het leven te staan, op de voet kunnen volgen
Locatie – Brugge
Betrokken dier – Kneusje, de gaai
Betrokken BIAAT-leden – Liesbeth G. & Lieve M.
Tijdstip – juni 2018 – 2019

2017 – Opvang – Luna

In het kort
* Op het moment dat Luna niet meer kon verzorgd worden door haar baasje werd zij opgevangen door BIAAT-lid – Silke P.
* Het “Spaarvarken” steunde dit project via de aanschaf van een nieuw tuigje/speelgoed en het “Dagboek van Luna” op het My AAI Community platform
Betrokken dier – Luna, de maltezer
Betrokken BIAAT-leden – Silke P. & Lieve M.
Tijdstip – 2017 – heden

2016 – Opvang – Piep en co

In het kort
* Sinds 2016 wordt ook een eendentoom opgevangen in de groepspraktijk in Zutendaal waar ze ingezet worden tijdens de sessies met cliënten.
Betrokken dier(en) – Piep, Beauty en Charel, de eenden
Betrokken BIAAT-lid – Lieve M.
Tijdstip – 2016 – heden

2015 – WZC-project “Bob”

In het kort
* Toen het baasje van Bob niet meer zelf voor hem kon zorgen kwam hij terecht bij het BIAAT. Initieel hadden we het plan om met Bob een bezoekprogramma te starten. Jammer genoeg wordt Bob bij de kleinste autorit telkens ernstig wagenziek zodat we van ons idee moesten afstappen voor het welzijn van Bob
* Als alternatief stuurt Bob jaarlijks enkele foto’s, updates en natuurlijk af en toe een cadeautjes naar Soprim@ zodat zijn baasje weet dat het goed met hem gaat.
* Het “Spaarvarken” steunt dit project door in te staan voor de huisvesting en verzorging van Bob die geadopteerd werd door één van onze opvanggezinnen
Locatie – Dagcentrum DVC Obberg (Soprim@, Wemmel)
Betrokken dier – Bob, de dwergpincher
Betrokken BIAAT-leden – Stephanie B. & Lieve M.
Tijdstip – april 2015 – heden

2015 – Activiteiten met dieren op de “Meet and Greet” – ‘t Huisven (Ndl)

In het kort
* Tijdens de open-dag in ‘t Huisven werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals vilten met dierenhaar, omgevingsverrijking en speelgoed maken voor dieren en de “Dierenbrein-test”
Locatie – Huisven, Heeze (Nederland)
Betrokken BIAAT-leden – Anton, Katrien, Rebekka en Kimberly

2015 – Activiteiten met dieren op de “Meet & Greet” in de Vliertuin

In het kort
* Tijdens de open-dag in de Vliertuin werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals Ezeltje-prikje en speelgoed maken voor dieren
Locatie – De Vliertuin
Betrokken BIAAT-leden – Stephanie B., Kirsten en Tine

2014/2019 – Opvang – Poezemiem

In het kort
* Poezemiem werd opgevangen toen ze 20 jaar oud was in 2014. Ze ging in de daaropvolgende jaren nog regelmatig op bezoek bij haar baasje. Poezemiem is 25 jaar geworden en vertrok naar de eeuwige muizenvelden in augustus 2019
Locatie – Zutendaal
Betrokken dier – Poezemiem, 20 jaar (2014)
Betrokken BIAAT-lid – Lieve M.
Tijdstip – 2014 – 2019

2014 – Activiteiten met dieren op de “Meet and Greet” – ‘t Huisven (Ndl)

In het kort
* Tijdens de open-dag in ‘t Huisven werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals verven met veren, omgevingsverrijking en speelgoed maken voor dieren en de “paaskuiken-activiteit”
Locatie – ‘t Huisven, Heeze (Nederland)
Betrokken BIAAT-leden – Anton, Bregje, Stephanie B. en Katrien

2013/2015 – Atelier – “De groene ezel”

In het kort
* In 2003 ontwierp Gaëlle haar “Groene Ezel”, als een symbolische ezel waar cliënten die boodschappen kunnen achterlaten die ze in de sessie (nog) niet kunnen bespreken. Een groene ezel is dan ook een symbool dat mens maar ook dier aanspreekt. Wist je bv. dat ezels de groene ezel steevast begroette net zoals ze dat doen met nieuwe “levende” weidegenootjes?
De groene ezel verbleef tussen 2013 en 2016 in ‘t Huisven
Locatie – ‘t Huisven, Heeze (Nederland)
Betrokken BIAAT-leden – Gaëlle & Anton
Periode – 2013 tot 2015

2013 – Activiteiten met dieren op de “Meet and Greet” – ‘t Huisven (Ndl)

In het kort
* Tijdens de open-dag in ‘t Huisven werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals vilten met dierenhaar, omgevingsverrijking en speelgoed maken voor dieren en de “Dierenbrein-test”
Locatie – ‘t Huisven, Heeze (Nederland)
Betrokken BIAAT-leden – Anton, Hilde, Stefanie B., Katrien, Cynthia, Karen en Noëlie

2012/2013 – WZC-project “Scotty”

In het kort
* Scotty werd opgevangen door het BIAAT team toen zijn baasje in het ziekenhuis terecht kwam. Na enkele weken ging het wat beter met hem en kon Scotty regelmatig op bezoek gaan in het WZC ‘t Kouterhof in Heusden. Het project werd afgesloten op het moment van het overlijden van Scotty’s baasje
* Het “Spaarvarken” steunde dit project door te zorgen voor de opvang en verzorging van Scotty evenals de realisatie van de bezoekjes plus de vele foto’s en posters die Scotty cadeau deed aan zijn baasje.
* Na het stopzetten van het project werd Scotty permanent geadopteerd door een BIAAT-lid
Locatie – WZC ‘t Kouterhof (Heusden-Destelbergen)
Betrokken dier – Scotty, een Jack-Russell mix
Betrokken BIAAT-leden – Stephanie B. & Lieve M.
Tijdstip – 2012 – 2013

2012 – Activiteiten met dieren op de “Open-dag” – Domein ‘t Kattenheye

In het kort
* Tijdens de open-dag in Domein ‘t Kattenheye werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals “vilten met paardenhaar” en “omgevingsverrijking en speelgoed voor paarden”
LocatieDomein ‘t Kattenheye (Laarne)
Betrokken BIAAT-leden – Katrien, Cynthia, Stefanie, Rian, Tharie, Noëlie, Carlos, Gaëlle en Lieve M.
Tijdstip – 2012

2011 – Activiteiten met dieren op de “Open-dag” – Domein ‘t Kattenheye

In het kort
* Tijdens de open-dag in Domein ‘t Kattenheye werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals “vilten met paardenhaar” en “omgevingsverrijking en speelgoed voor paarden”
LocatieDomein ‘t Kattenheye (Laarne)
Betrokken BIAAT-leden – Anton, Cynthia Saskia, Thari, Carlos, Gaelle en Lieve M.
Tijdstip – 2011

2010 – Activiteiten met dieren op de “Open-dag” – Domein ‘t Kattenheye

In het kort
* Tijdens de open-dag in Domein ‘t Kattenheye werden verschillende activiteiten met assistentie van dieren georganiseerd door leden van het BIAAT zoals “vilten met paardenhaar”; “Dieren uit ragedraad”; “omgevingsverrijking en speelgoed voor paarden” en animatiefilm met dieren
LocatieDomein ‘t Kattenheye (Laarne)
Betrokken BIAAT-leden – Heidi, Gaëlle, Carlos en Lieve M.
Tijdstip – 2010

2008/2009 – WZC-project “Real”

In het kort
* Analyse van het bestaande animatieprogramma met “Real”
* Voorstellen van nieuwe activiteiten met Real in de hoofdrol
* Fototentoonstelling van het project
* Fotoboekje met herinneringsfoto’s om te gebruiken tijdens therapeutische sessies
* Diverse methodieken zoals puzzelfoto’s, activiteiten met Real etc
Locatie – WZC ‘t Kouterhof (Heusden – Destelbergen)
Betrokken dier – Real, de Labrador
Betrokken BIAAT-leden – Marijke T., Isabel C. , Lieve M. & Carlos
Tijdstip – november 2008 tot eind 2019

2004/2007 – Atelier – “De groene ezel”

In het kort
* In 2003 ontwierp Gaëlle haar “Groene Ezel”, als een symbolische ezel waar cliënten die boodschappen kunnen achterlaten die ze in de sessie (nog) niet kunnen bespreken. Een groene ezel is dan ook een symbool dat mens maar ook dier aanspreekt. Wist je bv. dat ezels de groene ezel steevast begroette net zoals ze dat doen met nieuwe “levende” weidegenootjes?
De groene ezel verbleef tussen 2005 en 2007 in OBC Mastenhof
Locatie – ‘OBC Mastenhof (Brasschaat)
Betrokken BIAAT-leden – Gaëlle & Sofie
Periode – 2004 en 2007